Ciasteczka z bezą przekładne dżemem malinowym






Tak jak pisałam wcześniej mój mąż nie przepada za wynalazkami bezglutenowymi, a nieraz nachodzi go ochota na coś słodkiego, A więc ciasteczka dla męża z glutenową mąką przekładane dżemem, który uwielbia w każdej postaci. Przepisy pochodzi z kuchni szwajcarskiej, każda gospodyni posiada swój własny przepis, używając różnych orzechów, jak i dżemów. Beze można zastąpić zwykłym lukrem.


Składniki:
250 g mąki
100g orzechów laskowych mielonych
szczypta soli
150g cukru
175g zimnego masła
1 jajko

Beza:
1 białko
100 g cukru pudru


ok 200g dżemu malinowego


Papier do pieczenia
2 blaszki

Zimne masło pokroić, dodać sól i cukier, jajko, orzechy i mąkę. Wyrabiać rękami do gładkiej masy. Ciasto może sprawiać wrażenie, że jest za mało mąki, ale tak ma być. Przełożyć do woreczka, umieścić w zamrażarce ok 30min. Białko na beze ubić z cukrem pudrem. Po wyjęciu z zamrażarki, ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć papier do pieczenia, położyć jedną część ciasta, nakryć drugim arkuszem, rozwałkować na grubość ok 5mm (można delikatnie podsypać mąką). Przenieść na blaszkę, Z drugą częścią zrobić tak samo. Na jednym blacie rozsmarować wcześniej przygotowaną bezę, to będzie góra naszego ciasta. Piec w 160 st przez ok 15-20min, blat ciasta z bezą piec niżej (beza lubi się przypalić). Po upieczeniu ostawić do przestudzenia (nie całkowitego, ciepłe ciasto lepiej połączy się z dżemem), przełożyć dżemem, pokroić wg uznania, u mnie były to prostokąciki :)




Komentarze

Popularne posty