Ciasto orzechowo-bananowe z borówkami













 Dzisiejszy przepis jest na cudowne, mięciutkie ciasto bez alergenów których unikam. Ciasto robi się bardzo szybko, wykonanie nie jest skomplikowane, Idealne do niedzielnej kawusi, jak i na drugie śniadanie do pracy. Ciasto nie wyszło mi za wysokie, następnym razem użyje podwójnej porcji składników. Wspaniały smak orzechów połączony z dojrzałym bananem i świeżymi borówkami dodającymi delikatnej kwasowości. Mniam..Polecam :) 


Przepis ten nie zawiera glutenu, mleka, kukurydzy i soi.



Składniki:
1 dojrzały banan
3 jajka
łyżka masła orzechowego
sok z połowy cytryny
100g orzechów mielonych
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
cukier waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia BG
garść borówek


papier do pieczenia
keksówka 30x10



Banana, sok z cytryny i masło orzechowe zblendować na gładką masę. W osobnym naczyniu oddzielić białka od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli, żółtka z cukrem. Do żółtek ubitych z cukrem przelać masę bananową, następnie dodać orzechy i proszek do pieczenia. Ubite białka dodać do reszty masy, wymieszać delikatnie łyżką. Na koniec dodać borówki. Piec w 180st przez ok 40  min, do suchego patyczka.












Komentarze

Popularne posty