Domowy kebab z frytkami






Podczas gdy w większości polskich domach, na niedzielnych stołach pojawia się rosół i schabowy z mizerią, u nas gości kebab. Skąd to się wzięło? Zazwyczaj w sobotę spotykamy się ze znajomymi, a jak znajomi to musi być coś wypite..a jak przychodzi niedziela, to nie chcę się gotować, bo głowa boli, bo zmęczenie po rozpustnej sobocie. Mąż wpadł na pomysł, aby zamawiać kebaby z pobliskiej knajpki z dowozem. Problemem było to, że w kebabie były wszelakie dodatki, których nie mogę jeść i zazwyczaj kończyło się to bólem brzucha dla mnie. Za to dla męża były za małe porcje i po godzinie czasu szukał czegoś w lodówce. I tak właśnie narodził się pomysł na domowego kebaba. Dodatki można dobrać według tego co się lubi. Porcje robię dość duże, a to dlatego, że mąż lubi dojadać go na parę razy, kebaba przygotowuję w specjalnych naczyniach żaroodpornych, które świetnie się sprawdzają, gdy mąż deponuje je w jeszcze ciepłym piekarniku po pieczeniu frytek. U nas kebab jest z piersi kurczaka, dla męża w panierce z bułki tartej, dla mnie bez. Zawsze jak jesteśmy na zakupach to mój mąż pilnuje żeby nie zapomnieć kupić ''kurozaura'' :) tak, tak to on mógłby go jeść codziennie :) Kombinacje mogą być różne, ja wolę jak jest więcej frytek i warzyw, mniej mięsa i sosów, mąż woli oczywiście na odwrót, więc dostaje zawsze dużo mięsa i sosów, mniej frytek i warzyw. Danie bezglutenowe i bezmleczne, pod warunkiem doboru odpowiednich dodatków, tj. sosy i sposób przyrządzenia mięsa.





Składniki na mięso:
600g piersi z kurczaka
czosnek suszony
cebula suszona
papryka słodka
papryka ostra
pieprz
sól
olej

wersja z glutenem: jajko i bułka tarta


Piersi pokroić na mniejsze kawałki usmażyć na oleju, doprawić.
 Wersja z glutenem: Piersi przekroić, uklepać tłuczkiem, przyprawić. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć w całości, pokroić na cieniutkie paseczki, podsmażyć przed podaniem.
 


Dodatki:
sałata lodowa
ogórek korniszon
cebula
kapusta biała
pomidor

Świetnie sprawdzi się również kukurydza konserwowa, świeża chilli, tarta marchewka oraz wszystko na co będziecie mieć ochotę.

Sosy zawsze robię dwa, jeden bez dodatków mlecznych, drugi na bazie jogurtu. Dodatkowo używam sosu ostrego chilli.


Sos jogurtowy:
250g jogurtu naturalnego
2 łyżki maggi w płynie
łyżeczka czosnku suszonego
pieprz
zioła wg uznania, u mnie mieszanka ziół włoskich

Sos bezmleczny:
majonez
keczup
czosnek suszony
zioła włoskie





                                                                Sos ostry chilli



Frytki można zrobić z surowych ziemniaków we frytkownicy lub w piekarniku, ja zazwyczaj używam mrożonych i piekę w piekarniku.

Podanie kebaba:

W głębokim naczyniu układamy warstwami: frytki, warzywa, sosy, na sam wierzch mięso. Podawać z coca-cola. Smacznego



Kebab męża

Mój kebab



                                                         Szczęśliwy mąż :)






Komentarze

Popularne posty