Sos do sałatek
Mój mąż jest bardzo mięsożerny, długo zajęło mi przekonanie tego osobnika, że na samym mięsie nie może żyć. Troiłam się i dwoiłam, żeby zasmakowało mu choć trochę ''trawy''....i stał się cuuuud..mój mąż niejedzący zieleniny zaczął sam żądać sałatki do praktycznie każdego posiłku. Jak stwierdził ten sosik to może jeść ze wszystkim, do jednej miseczki sałaty wlewa hurtową ilość sosu, zamiast sałata z sosem, jest sos z sałatą...no tak..lubi zupy :) ale nie bronie mu i zawsze ma zapas tego sosu w lodówce. Sos nie zawiera glutenu (pod warunkiem użycia aromatu lub maggi bez glutenu), mleka, soi i kukurydzy.
Składniki na 0.5l butelkę
250ml oleju
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżki keczupu
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki ziół włoskich (używam gotowej mieszkanki: bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek, cząber, szałwia)
1,5 łyżki przyprawy aromat BG lub ok 3 łyżki maggi w płynie BG
Wszystkie składniki umieścić w pojemniku na sos, (ja osobiście używam szklanej butelki po czymś tam..wrzucę zdj) potrząsnąć energicznie butelką/pojemnikiem. Sos gotowy. Podawać z sałatkami, gotowanymi warzywami. Do 14dni trzymać w lodówce.
Składniki na 0.5l butelkę
250ml oleju
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżki keczupu
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki ziół włoskich (używam gotowej mieszkanki: bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek, cząber, szałwia)
1,5 łyżki przyprawy aromat BG lub ok 3 łyżki maggi w płynie BG
Wszystkie składniki umieścić w pojemniku na sos, (ja osobiście używam szklanej butelki po czymś tam..wrzucę zdj) potrząsnąć energicznie butelką/pojemnikiem. Sos gotowy. Podawać z sałatkami, gotowanymi warzywami. Do 14dni trzymać w lodówce.





Komentarze