Ciasto ze śliwkami
W końcu zaczął się sezon na śliwki. Kocham je :) zawsze mrożę je na zimę, później tylko rozmrozić i do ciasta jak męża coś naleci. A to ciasto jest na prawdę przepyszne, na dodatek można upiec większą blaszkę i porcjami pomrozić.
Przepis zawiera gluten i nabiał.
Składniki na prostokątną blaszkę o wymiarach 20x30cm:
200g masła
3 jajka
3,5 szkl mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 szkl cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
ok 0,5kg śliwek (można zmienić na inne owoce)
Masło, jajka, sól cukier i cukier waniliowy zmiksować razem, dodać jogurt, na koniec mąkę i proszek do pieczenia, ugnieść rękami. Podzielić na dwie równe części. Pierwszą część rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Ze śliwek usunąć pestki, połówki układać na cieście. Przykryć drugą częścią ciasta. Ja ciasto urywałam palcami, można również rozwałkować i przełożyć cały blat.






Komentarze