Makaron w sosie porowo-serowym, sałatka z kapusty, szpinak z pomidorami i schabowy




Dzisiaj mamy wolne od pracy, spaliśmy aż do 7.30, u nas to zdecydowanie to za długo, gdyż na tygodniu dzień zaczynamy o 4 rano. Mąż wstał pierwszy i przygotował pyszne śniadanie...jajecznice z szynką i cebulą, parówki, sałatkę z pomidorem i awokado..tak, mam kochanego męża. Po wojskowej porcji jajecznicy pojechaliśmy na zakupy do Niemiec. Mieszkamy blisko granicy, a dzisiaj w Szwajcarii wszystko stoi z okazji Narodowego Święta. Cały dzień miały być ogniska i fajerwerki, ale z powodu egipskich upałów Szwajcarzy będą musieli poradzić sobie bez tego. 
Na dzisiejszy obiad przygotowałam dla męża makaron w sosie porowo-serowym, sałatkę z białej kapusty i schabowe. Dla siebie tylko szpinak z pomidorami, a to z powodu na prawdę solidnej porcji jajecznicy rano. Jedliście kiedyś prawdziwy szwajcarski ser?? ja próbowałam, smak ma na pewno nie podobny do serów polskich, a ten zapach (smród) można porównać prawie, że do przepoconych skarpetek połączonych z potem spod pach i gnojówką płynącą z obory...mój mąż uwielbia te sery, prawie jak prawdziwy Szwajcar i jada je codziennie. Krojąc te sery ręce niemiłosiernie śmierdzą przez następną godzinę, a i ten cudowny odorek gdy siedzi się przy jednym stole..... 
Ale sery jak sery, jedni lubią, drudzy nie. Akurat z tych śmierdzieli słynie Szwajcaria, także zachęcam gorąco do próbowania, gdy nadarzy się okazja :) 


Przepis na makaron zawiera gluten, mleko i kukurydzę, makaron można zamienić na bezglutenowy. Schabowy jest tradycyjny z bułką glutenową i mąką. Sałatka z kapusty zawiera nabiał. 
Szpinak z pomidorami nie zawiera glutenu, mleka, kukurydzy i soi.



Makaron w sosie porowo-serowym



Składniki:

60 g suchego makaronu (u mnie powykręcane rurki)
kawałek pora
2 ząbki czosnku
szklanka mleka
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
sól
pieprz
ser żółty (u mnie Appenzeller)




Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie. Na patelnie dać masło, zeszklić pora pokrojonego w półtalarki. Gdy por zmięknie dodać mleko z mąką, dobrze wymieszać. Dodać gałkę muszkatołową. Makaron odcedzić, Przełożyć do sosu, Ser pokroić w małe kawałki, dodać do makaronu, mieszać dopóki się nie rozpuści. Na koniec doprawić solą i pieprzem, uważać aby nie przesolić, gdyż sery potrafią być bardzo słone.




Sałatka z białej kapusty



ćwiartka białej kapusty
sól
pieprz

Sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyzki majonezu
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy
2 łyżki maggi w płynie
zioła według uznania


Kapustę pokroić cienko nożem, przełożyć do miski, zasypać solą, odstawić na bok do czasu, aż zmięknie. Dodać sporo pieprzu. Zrobić sos z podanych składników i wlać do kapusty.



Kotlety schabowe



600g schabu
2 jajka
bułka tarta 
3 łyżki mąki
sól
pieprz

Schab rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć. Obtoczyć w mące, potem w jajku, na koniec w bułce tartej. Usmażyć.



Szpinak z pomidorami




500g świeżego szpinaku
ząbek czosnku
1 mała cebula
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
1 łyżka oleju
1 świeży pomidor


Na patelni rozgrzać olej, cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć. Dodać liście szpinaku, doprawić. Podlać delikatnie woda, dusić ok 5 min. pomidora pokroić w kostkę, dodać przed podaniem.





Komentarze

Popularne posty