Mleko migdałowe






Jeśli ma ktoś uczulenie na mleko krowie, tak jak ja, pozostaje nam tylko mleko roślinne. Roślinne mleka/napoje które kupujemy nie zawsze mają dobry skład, ostatnio kupiłam mleko migdałowe, które miało zawartość 7% migdałów, reszta to dodatki E i woda....A więc wpadłam na pomysł zrobienia domowego mleka migdałowego :) w smaku cudownie migdałowe :)
Mleko możecie użyć do sosów, deserów lub po prostu wypić samo :)


Składniki

200 g migdałów
1 litr wody


duży słoik
lejek
gaza opatrunkowa
butelka


Migdały wrzucamy do słoika, zalewamy wodą. Zostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia całość blendujemy. Do butelki wkładamy lejek i gaze, wlewamy migdałowe mleko.



Kakaowe mleko migdałowe

mleko migdałowe
2 łyżki kakao
1 łyżka słodzidła, u mnie syrop z agawy




Komentarze

Popularne posty