Odwrócone ciasto z ananasem i dżemem truskawkowym
Ciasto dla mojego męża, oczywiście z dżemem. Ostatnio przekonał się do ananasa więc musiałam coś z nim zrobić. Co do przekonywania się do ananasa to posmakował mu do picia wódki, przyznam że mi tak również smakuje, od razu zabija smak wódy :) Ciasto robi się szybko i jeszcze szybciej znika! U mnie zabrakło troszkę ananasa, ponieważ wyjadłam parę plasterków :)
Ciasto zawiera gluten i nabiał.
Składniki:
3 jajka
100g cukru
cukier waniliowy
30g masła
1 szkl oleju
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
słoiczek dżemu truskawkowego
puszka ananasów
Blaszka śr. 24
papier do pieczenia
2 łyżki cukru
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania jasnej masy. Dodajemy olej, miksujemy. Ananasy odcedzamy. Sok z ananasów dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy mąkę, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy masłem, posypujemy 2 łyżkami cukru. Układamy plastry ananasa, w miejsce dziurek nakładamy dżem. Wlewamy połowę ciasta, nakładmy resztę dżemu. Wlewamy drugą część ciasta. Pieczemy ok 45 min (do suchego patyczka) w 200stopniach.
Ważne! Ciasta nie wyciągajcie od razu po upieczeniu z blaszki (ja niestety to zrobiłam i trochę pękło), odczekajcie aż wystygnie.










Komentarze