Sałatka z pieczonymi warzywami




Zakochałam się w pieczonych warzywach!
Nigdy nie przypuszczałam, że pieczone warzywa mogą tak smakować. To całkiem inny smak jak warzywa gotowane czy duszone. Polecam to wszystkim którzy nie mają za dużo czasu na stanie przy garach. Nie trzeba przy nich stać i mieszać, jak w przypadku duszonych warzyw. Kroicie warzywa, wrzucacie na blachę i do piekarnika. A za 20 min w całym domu smakowicie pachnie :)
A co najważniejsze w tym czasie możecie zająć się czymś innym, wystarczy pilnować czasu pieczenia :)


Przepis nie zawiera glutenu, mleka, kukurydzy i soi.




Składniki:
sałata lodowa
2 jajka ugotowane na twardo
por
2 plasterki szynki
pieczone warzywa
1 łyżka oleju z pestek dyni
1 łyżka octu balsamicznego

Sałatę, pora, szynkę i jajka kroimy. Przekładamy do naczynia. Dodajemy pieczone warzywa, Całość polewamy octem balsamicznym i olejem z pestek dyni.



Pieczone warzywa
Składniki:
cukinia
bakłażan
cebula
czosnek
oliwa z oliwek
zioła (u mnie mieszanka ziół do pizzy: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, cząber)
sól
pieprz


Warzywa kroimy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy 20min w 230stopniach.


Komentarze

Popularne posty