Tartaletki kakaowo-waniliowe z dżemem malinowym
Kolejny przepis z dżemem dla mojego męża. Kruche ciasto w dwóch smakach z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Przepis zawiera gluten i nabiał.
Składniki na 5 tartaletek (formy o wielkości 12cm)
120g zimnego masła
70g cukru pudru
1 żółtko
180g mąki
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
laska wanilii
dżem malinowy
masło do wysmarowania foremek
cukier puder do posypania
Masło łączymy z cukrem, żółtkiem i jogurtem. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia (zostawiamy 1 łyżkę mąki). Wyrabiamy na gładką masę. Ciasto dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki i ziarenka z laski wanilii. Chłodzimy.
Foremki smarujemy masłem. Jasnym ciastem wykładamy formy, nakładamy dżem. Z ciemnego ciasta formujemy cienkie ruloniki, układamy w ślimaka/spirale na dżemie. Pieczemy ok 25 min w 200stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.






Komentarze