Torcik nugatowy bezglutenowy




Ciąg dalszy przygotowań na naszą rocznice ślubu. Pierwszy raz piekłam biszkopt z mąki kokosowej. Biszkopt nie wyrasta tak ładnie jak ze zwykłej mąki. Ale w smaku jest idealny. Masę chciałam zrobić z gęstej śmietanki kokosowej, ale niestety będąc w sklepie byłam pewna, że mam jeszcze w domu, więc nie kupiłam. Musiałam wymyśleć coś na szybko, zwłaszcza, że biszkopt miałam upieczony już dzień wcześniej. Tak więc powstał szybki krem z gotowego nugatu i odrobiny mleczka migdałowego. Nugat sam w sobie jest bardzo słodki, więc dla przełamania smaku biszkopt nasączyłam wiśniówką domowej roboty i kwaśnym dżemem wiśniowym. Całość przyozdobiona gorzką czekoladą.

Przepis nie zawiera glutenu, nabiału, kukurydzy i soi.

Składniki na małą blaszkę w kształcie serca 11x10.8x5.1cm

Biszkopt:
2 jajka
1,5 łyżki mąki kokosowej
0,5 łyżki kakao
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia



Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, ubijamy ok 5min na lśniącą piankę. Dodajemy żółtka. Następnie suche składniki, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy ok 15min w 230 stopniach (do suchego patyczka).



Masa nugatowa
250g nugatu orzechowego
4 łyżki mleka migdałowego


Nugat przekładamy do miski, dolewamy mleko, miksujemy do połączenia składników.


Dodatkowo:
kieliszek wiśniówki+kieliszek wody
ok 5 łyżek dżemu wiśniowego
wiórki gorzkiej czekolady


Biszkopt przekrawamy na 3 blaty, Pierwszy blat nasączamy za pomocą pędzelka wiśniówką wymieszaną z wodą, następnie nakładamy dżem, potem masę nugatową. Przykrywamy kolejnym blatem, powtarzamy czynność. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go również wiśniówką. Resztą masy i wiórkami czekoladowymi dekorujemy górę i boki według uznania.




Komentarze

Popularne posty