Tort śmietankowo-czekoladowy
Tort nie jest skomplikowany, użyłam do niego bardzo prostych składników. Chciałam udekorować go wiśniami w całości, ale niestety zapomniałam kupić :) dlatego zamiast wiśni jest dżem wiśniowy, który nadaje ładnego koloru :)
Przepis zawiera gluten i nabiał.
Składniki na trójkątna formę o wymiarach 17x2x7
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, ubijamy ok 5min na lśniącą piankę. Dodajemy żółtka. Następnie suche składniki, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy ok 20min w 230 stopniach (do suchego patyczka).
Masa:
200g mascarpone
400ml śmietanki 30 %
Mascarpone ubijamy mikserem do gładkiej masy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy do mascarpone, mieszamy.
Ganache:
100ml śmietanki
1 czekolada mleczna
1/2 czekolady gorzkiej
W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Chłodzimy.
Dodatkowo:
dżem wiśniowy
wiśniówka zmieszana z wodą 1:1 (2 małe kieliszki)
wiórki gorzkiej czekoladowej
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat nasączamy wiśniówką za pomocą pędzelka. Blat smarujemy dżemem. Nakładamy masę z mascarpone, potem czekoladowe ganache i znowu masę z mascarpone. Przykrywamy kolejnym blatem, powtarzamy czynność. Trzeci blat nasączamy wiśniówką, przy brzegach dekorujemy masą z mascarpone, w środek wlewamy ganache. Całość dekorujemy według uznania masą z mascarpone, dżemem (lub wiśniami w całości), czekoladowym ganache, wiórkami czekoladowymi.
Po prawej torcik nugatowy, przepis TUTAJ









Komentarze