Warzywa w mleczku kokosowym
Uwielbiam wszystkie warzywa, a jeszcze lepiej jak są ugotowane z kremowym mleczkiem kokosowym - poezja :)
Ostatnio, całkiem przypadkiem trafiłam w sklepie na fioletowe ziemniaki. Od razu w głowie pojawiły mi się pomysły co z ich ugotuje. Pomysłów miałam mnóstwo, nie wiedziałam na co się zdecydować. Chwilę później zauważyłam marchewki miniaturki, już wiedziałam, że na pierwszy rzut ugotuję warzywa w mleczku kokosowym, a fioletowe ziemniaki nadadzą fajnego koloru. Niby bardzo prosty przepis, nieskomplikowany, a w smaku na prawdę potrafi zaskoczyć.
Pierwszy raz w życiu spotkałam się z mleczkiem kokosowym tutaj, w Szwajcarii. Pracowałam u pewnej szwajcarskiej rodziny, jednym z moich obowiązków było gotowanie obiadów. Miałam do dyspozycji ogródek ze świeżymi warzywami, którymi również się opiekowałam. Latem każdego dnia gotowałam hurtowe ilości warzyw, do tego sałatki i mięsa. Pewnego dnia sprzątając magazyn, natrafiłam na mały kartonik koloru zielonego z obrazkiem kokosa :) nie miałam pojęcia co to jest, pierwsze pomyślałam, że to może jakiś słodki napój, sok. Spojrzałam na datę i zbliżała się ku końcowi. Wzięłam więc ten kartonik i po rozmowie z szefową już wiedziałam, że to nie jest sok :) Akurat w kuchni gotowałam warzywa i stwierdziłam, że skoro nie jest to sok i nadaję się do gotowania wytrawnych dań, muszę zaryzykować, pomyślałam, że jak nie posmakuje, to przynajmniej szef będzie miał czym świnie nakarmić. Cała rodzina była bardzo mile zaskoczona, ja również, że zwykłe warzywa i mleko kokosowe mogą tak smakować. Muszę się pochwalić, że będąc w Polsce na wakacjach, też ugotowałam takie warzywa i też zrobiły furorę :)
Najfajniejsze jest to, że do tego dania możecie użyć wszystkie warzywa, które lubicie :)
Warzywa możecie podać w towarzystwie każdego mięsa, jajek sadzonych lub po prostu zjeść same.
Przepis nie zawiera glutenu, nabiału, soi i kukrydzy.
Składniki:
2 fioletowe ziemniaki
2 normalne ziemniaki
1/2 cukinii
1/3 bakłażana
200g marchewek miniaturek lub ok 2 duże
1 duża cebula
2 szalotki
zielona część pora
kawałek białej kapusty
2 ząbki czosnku
1 puszka mleczka kokosowego
szklanka wody
sól
pieprz
oliwa 2 łyżki
Wszystkie warzywa kroimy w dużą kostkę. Pora w dość grube talarki. W garnku rozgrzewamy oliwę. Pierwsze wrzucamy ziemniaki, potem marchewkę. Następnie dodajemy resztę warzyw. Solimy. Podsmażamy. Wlewamy szklankę wody, zmniejszamy ognień, garnek zmykamy pokrywką i dusimy ok 20min. Gdy warzywa będą półmiękkie wlewamy puszkę mleczka kokosowego, dusimy jeszcze ok 10min. Na koniec dodajemy pieprz i ewentualnie jeszcze troszkę soli.
Fioletowe ziemniaki
Miniaturowa marchewka










Komentarze