Marcepanowe ziemniaczki.
Coraz bliżej święta...no właśnie w sklepach prawdziwe szaleństwo w pogoni za najlepszymi prezentami, ale również za składnikami na świąteczne gotowanie. Przy domach piękne kolorowe dekoracje, poubierane drzewa, bańki, bombki, kokardy, kolorowe sople i światełka.
Mam dzisiaj dla Was fajny, szybki przepis na marcepanowe słodkości prosto z Niemiec. Słodkości te można zakupić pod nazwą Marzipankartoffeln. Dlaczego kartoffeln? Nie, nie mają za dużo wspólnego z ziemniakiem, nie mają też ich w składzie. Nazywają się tak bo są podobne do małych ziemniaczków, jeszcze brudnych od ziemi. Jest to tradycyjna słodycz na Święta Bożego Narodzenia.
Jak zobaczyłam je w sklepie to wiedziałam, że będę musiała je zrobić w domu, zwłaszcza jak zobaczyłam tą nazwę od ziemniaka, których wcale nie ma w składzie. Nawet kupiłam na spróbowanie, muszę przyznać, że moje i tak były lepsze :) tak więc zaczynamy..
Przepis nie zawiera glutenu, nabiału, soi i kukurydzy.
Składniki na ok 25 sztuk:
250g cukru pudru
280g migdałów bez skórki
parę kropelek aromatu migdałowego
1 kieliszek alkoholu np. rumu (można pominąć)
Do obtoczenia:
1 łyżka kakao
szczypta cynamonu
Migdały, cukier puder, aromat i ewentualnie alkohol umieszczamy w blenderze. Blendujemy ok 5min, do czasu jak wszystko ładnie się połączy i powstanie zwarta masa. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w kakao wymieszanym z cynamonem. Odstawiamy do wyschnięcia, najlepiej na całą noc, w temperaturze pokojowej.
A to aniołek wykonany z korka po winie. Na prawdę świetny pomysł na dekoracje. Wykonawcą tego dzieła jest moja szefowa. Miała dużo pracy żeby wykonać dla każdego takiego aniołka :)





Komentarze