Spitzbuben, przekładane ciasteczka
Dzisiejszy Przepis dedykuję wszystkim oglądającym ! Dziękuje za miłe towarzystwo i serdecznie pozdrawiam wraz z mężem :)
Tak więc..u nas początek świątecznych wypieków, dzisiejszy cały dzień spędziłam w kuchni wraz z mężem :) upiekliśmy aż 4 rodzaje ciastek. Mąka była wszędzie, dosłownie wszędzie, nie wiem kiedy uda mi się doprowadzić kuchnie do ładu :) ale najważniejsze w tym wszystkim jest bardzo miły czas spędzony z kochanym mężem :)
Wszystkie wypieki które zrobiliśmy i których będzie jeszcze więcej w następnym tygodniu zamierzamy podarować naszym sąsiadom :)
Przepis ten jest jednym z najpopularniejszych przepisów świątecznych w Szwajcarii. W oryginalnym przepisie używa się dżemu z czerwonej porzeczki, my użyliśmy dżemu morelowego, borówkowego i truskawkowego. Osobiście uważam, że ciasteczka smakują wybornie z każdym smakiem dżemu, także nie przejmujcie się gdy nie znajdziecie na polskich półkach takiego dżemu (z własnego doświadczenia, wiem że ciężko znaleźć dżem z czerwonej porzeczki ).
Przepis zawiera gluten i nabiał. Ciasteczka są bez jajek.
Składniki:
250g masła
125g cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki ciepłej wody
350g mąki
szczypta soli
dżem wg uznania
Masło, cukier puder, cukier waniliowy i wodę miksować do uzyskania gładkiej masy. Dosypać sól i mąkę, wymieszać łyżką, przełożyć na blat, wyrobić rękoma. Ciasto schłodzić ok 1h. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3mm. Wycinać foremkami.
Ciastka pieczemy ok 20min w 160 stopniach.
Jeszcze ciepłe ciastka przekładamy dżemem.
Dolną część ciastek odwracamy na drugą stronę, po czym nakładamy dżem.








Komentarze
Tonej