Turbo Kuchnia: Wurst-Käse Salat
Moi kochani, zaczynam od dzisiaj nowy cykl z serii Turbo Kuchnia. Turbo bo szybko i łatwo. dla wszystkich zabieganych, którzy chcieliby zacząć się zdrowo odżywiać również na przerwie w pracy. Zaręczam, że z wykonaniem moich przepisów poradzi sobie każdy, dowodem jest na to mój mąż, który w kuchni ma totalnie dwie lewe ręce. Będę przedstawiać Wam super szybkie propozycje na dania do zabrania do pracy.
Na pewno to znacie: wybija południe, Ty za biurkiem, w brzuchu burczy... Koleżanka już przegląda ofertę od chińczyka, kolega zbiera zamówienia na pizze, inny kolega organizuje ekipę na kebaba, a Ty? Po raz kolejny obiecujesz sobie, że od jutra zaczniesz zdrową dietę i skończysz z fastfoodami. A co gdybyście mieli pudełko pełne zdrowych i domowych smakołyków ze sobą? Przygotowane jeszcze wieczorem, gdy po całodniowej gonitwie, można wkońcu odsapnąć. Uwierzcie mi, czas spędzony w kuchni może być super relaksem. Następnego dnia wyciągamy z lodówki, bierzemy pod pachę i do pracy, Proste? Proste:)
Z Turbo przepisami czas wykonania dania nie zajmie Wam więcej, niż 20 min, także nawet Pan pod krawatem, ciągle zabiegany w łatwy sposób temu podoła.
Pierwszy przepis będzie na szwajcarską sałatkę z sera żółtego i parówek. Musicie wiedzieć, że Szwajcarzy nie znają polskiej kiełbasy, mają za to swoją podobną do naszej parówkowej:)
Pamiętajcie żeby parówki zawsze wybierać z jak największą zawartością mięsa, od 80%)
Sosu robię zawsze więcej, jeżeli lubicie dużo sosu w sałatce, proponuję zrobić z podwójnej ilości składników.
Przepis zawiera nabiał.
Składniki:
1 kiełbaska typu parówkowa
50g sera żółtego w kostce
3 łyżki oleju
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka ziół włoskich
1/2 łyżeczki aromatu lub soli
Parówkę (nie gotowaną) kroimy w małą kostkę, ser również.
Jeżeli sałatka ma być do zabrana do pracy, przekładamy do plastikowego lub szklanego pojemnika z zamknięciem. Z podanych składników robimy sos, zalewamy pokrojoną parówkę i ser. Mieszamy. Wkładamy do lodówki lub od razu jemy. Sałatka idealnie smakuje podana z pieczywem i świeżymi warzywami np. pomidorem.







Komentarze