Eklery z kremem budyniowym, czekoladą i malinowym dżemem




Witam wszystkich, wracam po krótkiej nieobecności! Dzisiaj z okazji mojego powrotu na bloga mam dla Was przepis na przepyszne, gigantyczne eklery :) gdybym ja wiedziała, że wyrosną tak wielkie...:) proponuje formować eklery wielkości ok 5-6cm, będą wystarczająco duże. Moje wyszły ok 20cm (!!!!) mężulek mój oczy zrobił jak złotówki, gdy zobaczył jakie wielkie ciastko dostał, tak czy siak zjadł całe :) na kolację miejsca już nie miał.
Nadzienie mojego eklera to waniliowa masa budyniowa, słodka czekolada z kawałkami orzechów oraz  kwaskowaty dżem malinowy, połączanie idealne :)
Ciasto parzone z których zrobione są eklery nada się także na ptysie, pączki ptysiowe, ciasto "karpatka" i wiele innych smakołyków na słodko, jak i słono. Jestem pewna, że każdemu wyjdzie to ciasto, robi się je w dwóch fazach, pierwsza polega na zaparzeniu mąki połączonej z tłuszczem i wodą, druga dodanie jajek i wyrobienie odpowiedniej konsystencji. Prościocha! Także do dzieła!


Przepis zawiera gluten i nabiał.

Składniki na ciasto:   (mi wyszło 7 bardzo dużych sztuk)

1 szkl wody
125g masła
1 szkl mąki
4 jajka

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło. Podgrzewamy. Gdy masło się roztopi wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy, pilnując żeby się nie przypaliło. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek (ok 4min), to znaczy, że już się zaparzyło. Gotową masę chłodzimy.
Gdy masa już dobrze ostygnie dodajemy jajka i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Przekładamy do rękawa lub specjalnej szprycy, wyciskamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20min w 250st.




Składniki na masę budyniową:
1l mleka
2 budynie waniliowe + cukier jeżeli budyń jest bez
2 łyżki masła

Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
Masło miksujemy do uzyskania białej masy, dodajemy po łyżce gotowego budyniu. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy kremową masę (ok 10min).


Dodatkowo:
dżem malinowy
czekolada z kawałkami orzechów+1 łyżka masła

Gotowe eklery przekrawamy na pół, nakładamy dżem. Następnie roztopioną czekoladę z dodatkiem masła. Krem przekładamy do rękawa lub szprycy z końcówką gwiazdkową. Nakładamy na czekoladę, przykrywamy drugą częścią eklera. Smacznego!




Komentarze

Popularne posty