Mazurek oszukany z marcepanem i dżemem wiśniowym na spodzie kakaowo-orzechowym




Pewnie zastanawiacie się skąd ta nazwa, dlaczego oszukany :) tradycyjny mazurek wielkanocny składa się z blatu lub blatów ciast przełożonych dżemem, napełnione różnymi masami, kajmakiem, marcepanem..oblane czekoladą lub lukrem, udekorowane najróżniejszymi bakaliami, jajeczkami czekoladowymi i wszystkim innym słodkim co da się zjeść :) Wydaje mi się, że tradycyjny mazurek pochłania dużo za dużo czasu na przygotowanie, pieczenie, studzenie, dekorowanie, znowu studzenie...a co gdy tak troszkę oszukać i zrobić mazurka całego pieczonego? Mój mazurek składa się również z blatu ciasta, wypełnienia, dżemu i nawet dekoracji z płatków migdałowych, czyli wszystko co potrzebne jest :) tylko, że ja się nie bawiłam we wszystkie mazurkowe etapy, zaoszczędzając dużo czasu. Zaręczam mazurek nie traci na niczym, a Wasi goście będą zachwyceni.
Ciasto składa się z blatu kakaowo-orzechowego z dodatkiem cynamonu, masy marcepanowej oraz kwaśnego dżemu wiśniowego i płatków migdałowych.


Przepis zawiera gluten i masło. Mąkę można pominąć i dodać więcej orzechów (100g). Masło można zamienić na margarynę.






Składniki (blacha 20x30cm):

2 jajka
120g masła
100g orzechów mielonych*
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
100g mąki

Dodatkowo:
200g masy marcepanowej
słoiczek dżemu wiśniowego
płatki migdałowe
 

*rodzaj orzechów wedle uznania, u mnie migdały, ale świetnie sprawdzą się również laskowe lub włoskie.

Jajka, cukier, orzechy i masło zmiksować na gładką masę. Dodać cynamon. Gotową masę przełożyć na blat, dodać mąkę i kakao. Wyrabiać rękami.




Gotowe ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem.
Masę marcepanową podsypać mąką lub cukrem pudrem rozwałkować na wielkość blachy. Przełożyć na ciasto. Następnie dżem wiśniowy rozsmarować na całej powierzchni, posypać płatkami migdałowymi.



Piec ok 40min w 220 stopniach.







Komentarze

Popularne posty