Gar Drwala i Flądra smażona



Spędzając wakacje nie ważne gdzie, jak i z kim nie warto marnować dużo czasu na stanie przy garach, a zjeść coś dobrego chce się zawsze. W knajpach zazwyczaj zapłacimy nie wyobrażalne kwoty za jedzenie wątpliwej jakości. Tak więc lecę do Was z przepisem na Gar Drwala!!
My w tym roku spędzaliśmy wakacje w Sopocie. mieliśmy mały domek z aneksem kuchennym w skład którego wchodziła mała lodówka, płyta grzewcza, 2 garnki, patelnia i reszta zastawy codziennego użytku. Powiem Wam jak wakacje to tylko ze swoją kuchnią. Macie możliwość przygotować własne smaczne posiłki, jeść gdy tylko się Wam zachce. I zaręczam że wyjdzie Was to dużo taniej, niż jedząc codziennie w restauracjach.

Przepis nie zawiera glutenu, mleka, soi i kukurydzy.

Składniki:
300g młodych ziemniaków
200g kiełbasy i/lub boczku
2 cebule
sól, pieprz

Dodatkowo:
jajka



Ziemniaki, kiełbasę, boczek  i cebulę pokroić. Na patelni/lub w garnku podsmażamy kiełbasę z boczkiem. Dodajemy cebulę, następnie ziemniaki. Smażymy wszystko razem do czasu aż ziemniaki będą miękkie (mi zajęło to ok 20min), najlepiej pod przykrywką. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka można wbić bezpośrednio na gotowe już ziemniaki, następnie przykryć pokrywką lub usmażyć na osobnej patelni.



Sałatka:
kapusta pekińska
pomidor
ogórek zielony
szczypior

Sos do sałatki:
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
1 łyżka octu
sól, pieprz
zioła wg uznania


Wszystkie warzywa pokroić, zamieszać sos z podanych składników. Wlać do warzyw, wymieszać.






   
 
A to piękna plaża w Sopocie około 2 minuty drogi od naszego domku....Wakacje wróćcie..............


A to pyszne świeżutkie fląderki kupione prosto od rybaków... Żeby nie było że jedliśmy tylko kiełbasę i boczek nad morzem! :)


Przepis na flądry:

flądry w całości
mąka ryżowa
sól
olej

Flądry solimy, obtaczamy w mące. Olej rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy nasze rybki, smażymy  ok 10min. Smacznego!!



Komentarze

Popularne posty