Grillowana łopatka, sałatka z pomidorów koktajlowych oraz sałatka z fasolki szparagowej





Zapraszam na sobotniego grilla! Piękny, słoneczny dzień, mimo że zaczął się deszczowo. Troszkę porannej domowej pracy, w tym zakładanie nowych zasłon w salonie z pomocą męża (mało nie doszło do rozwodu :) oj, ci mężczyźni :))
Wczoraj wieczorem dostaliśmy przesyłkę z Polski. Pomidorki koktajlowe w trzech kolorach, fasolka szparagowa, główka słonecznika, kiszone ogórki i dużo innych rzeczy..teraz tylko trzeba zasiąść za stołem przy polskiej gorzałce  :) ale za nim poleje się gorzałka pierwsze proponuję zjeść obiad. Dzisiejsze danie składa się z grillowanego mięsa, u nas łopatka, ale możecie użyć oczywiście innego. Marynata nada się świetnie do każdego mięsa. Do kompletu dwie sałatki. Jedna z kolorowych, słodziutkich pomidorków z sosem na bazie octu balsamicznego. Druga z fasolki szparagowej którą również dostaliśmy w trzech kolorach (zielony, żółty i fioletowy). Sos jest zrobiony na bulionie, jeżeli macie rosół z wczoraj, użyjcie go śmiało:). Dodatkowo chleb z mojego przepisu z dodatkiem ziaren słonecznika, przepis tutaj. Do mięsa jeżeli możecie jeść nabiał tak jak mój mąż proponuję ziołowe masełko, niestety kupne, ale nie opłaca mi się robić :)




Przepisy te nie zawierają glutenu, mleka, soi i kukurydzy.


Marynata na 0,5kg mięsa :
1 łyżka musztardy
2 łyżki oleju
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz


Wszystkie składniki wymieszać, natrzeć mięso wcześniej pokrojone w plastry. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


Mięso wrzucamy na grilla, grillujemy ok 15-20min ( w zależności od grubości)





Masło ziołowe

Sałatka z pomidorków




Przepis na sos, to podstawowy przepis na sos francuski, możecie użyć go do każdej sałatki lub zwykłej zielonej sałaty.

Składniki:
pomidorki koktajlowe lub zwykłe duże
1 cebula

*Sos francuski:
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oleju
2 łyżki majonezu
1/4 łyżeczki soli
troszkę pieprzu

Dodatkowo:
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka ziół włoskich (rozmaryn, tymianek, cząber, bazylia, estragon)
1 ząbek czosnku


Wszystkie składniki na sos francuski wymieszać. Dodać ocet balsamiczny, posiekany czosnek i zioła, wymieszać. Pomidory koktajlowe przekroić na pół. Cebulę pokroić w kostkę. Zalać sosem, odstawić do lodówki na minimum 15 min.




Sałatka z fasolki szparagowej z boczkiem



Składniki:
fasolki szparagowa (u mnie zielona, żółta i fioletowa)
1 cebula
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka ziół włoskich (rozmaryn, tymianek, cząber, bazylia, estragon)
1/2 filiżanki bulionu ( u mnie z kostki)
100g boczku wędzonego
sos francuski (*przepis wyżej)


Sałatkę możecie zrobić w wersji wegetariańskiej bez dodatku boczku (często taką robię), ale jednak uważam że boczek podbija lepiej smak.
Fasolkę gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Przygotowujemy sos. Boczek podsmażamy na suchej patelni. Cebulę kroimy w kostkę. Schłodzoną fasolkę i boczek przekładamy do miski. Dodajemy cebulę. Następnie bulion, suszony czosnek i zioła, zalewamy sosem francuskim. Mieszamy. Najlepiej smakuje schłodzona.



A tak w ogóle przesyłam serdeczne pozdrowienia Pieszej Pielgrzymce na Jasną Górę, szczególnie grupie 4 żółtej z diecezji bielsko-żywieckiej. Mamuśka trzymaj się, jeszcze tylko jutro :)

Ach ten ból i bandaże na nogach :)





Komentarze

Popularne posty