Grzanka z jajkiem sadzonym i jajka faszerowane pieczarkami




Co powiecie na weekendowe jajeczne śniadanie? Osobiście kocham jajka w każdej formie :)
Pierwszy przepis na jajka na grzance, chrupiący chleb, jajko z płynnym żółtkiem i świeży szczypiorek :) połączenie idealne :) potrzebna będzie tylko patelnia i pokrywka :)
Drugi przepis na jajka z farszem pieczarkowym również będzie super na śniadanie, jak i kolację. Osobiście robiłam te jajka na Wielkanoc i zrobiły wręcz furorę. Serdecznie zapraszam do spróbowania, wykonanie nie jest skomplikowane i każdy na pewno sobie poradzi :) 
Przepis na chleb na grzanki możecie znaleźć tutaj, u mnie tym razem z dodatkiem pestek słonecznika.

Przepisy te nie zawierają glutenu, mleka, soi i kukurydzy.


Grzanka z sadzonym jajkiem

Składniki na 1 porcję:
2 kromki chleba 
2 jajka
masło do posmarowania chleba
sól
pieprz
papryka słodka
szczypiorek
patelnia
pokrywka

Kromki chleba smarujemy masłem, na rozgrzaną patelnie przekładamy nasze kromki stroną z masłem do dołu. Po 3 min przekładamy grzanki na drugą stronę, wbijamy jajka (trzeba uważać żeby jajko nie zjechało z chleba), doprawiamy. Patelnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz. Po ok 5-6 min jajka są gotowe, przekładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem.








Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:
5 jajek
200g pieczarek
1 cebula
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
papryka ostra
szczypiorek
1 łyżeczka masła


Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Pieczarki posiekać na drobno, wraz z cebulą. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy pieczarki z cebulą, aż puszczą wodę i zmiękną (ok 10min). 
Ostudzone jajka obieramy, kroimy na pół. Żółtka wyciągamy za pomocą łyżeczki, przekładamy do miski. Dodajemy usmażone pieczarki i połowę posiekanego szczypiorku, doprawiamy. Dobrze wymieszać. Połówki jajek faszerować powstałym farszem. Udekorować resztą szczypiorku.




Komentarze

Popularne posty