Linzertorte, orzechowe ciasto z dżemem




Ciąg dalszy świątecznego zawirowania...:) wiecie jaką wielką choinkę postawili nam pod domem?? Gdyby nie zasłony w oknach nie musiałabym używać w ogóle lamp :) nawet to przyjemne gdy choinka pięknie świeci przez okno, ale jak spać gdy światełka z choinki przewyższają osłonę ciemnej nocy?? :)
Druga choinkowa historia: sobota, 7 rano. Człowiek smacznie śpi (a raczej by chciał!!). Sąsiad na wysokości ponad 10 metrów...na specjalnym hałasującym dźwigu ubiera choinkę..zadowolony z siebie jak gdyby nic..mówi uradowany, że specjalnie dźwig wynajął...a my z uśmiechem mówimy, że super pomysł..szkoda tylko, że nie mógł robić tego troszkę później. Także ja nie przystrajam domu na święta, z każdej strony mam bardzo  ładne ozdoby, jak widać nawet gmina zadbała, aby pod domem nie zabrakło świątecznego ponad 7 metrowego drzewa...:) a jak wyglądają u Was Świąteczne przygotowania?
Dobra, choinki choinkami, teraz czas na pyszne orzechowe ciasto, którego nie może zabraknąć w szwajcarskich domach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Orzechy możecie użyć jakie tylko chcecie, sprawdzą się każde nawet pistacje :) ciasto świetnie wychodzi również z mieszanki mąk bezglutenowych.


Przepis zawiera nie zawiera nabiału, jeśli użyjecie masła klarowanego lub margaryny. Czy będzie z glutenem musicie zadecydować sami. 





Składniki na blaszkę o śr. 30cm
150g orzechów mielonych
150g cukru
150g masła
180g mąki
3 jajka
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka goździka mielonego
szczypta soli
dżem malinowy
żółtko do posmarowania


Wszystkie składniki poza mąką połączyć za pomocą miksera. Gdy wszystko ładnie się połączy dodać mąkę i wyrabiać rękami. Schłodzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5mm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrobić nakłucia widelcem. Nałożyć dżem. Z pozostałego ciasta zrobić paski i ułożyć na dżemie w kształcie kratki. Widelcem odcisnąć dookoła brzeg ciasta. Pomalować żółtkiem. Piec ok 40min w 180stopniach.




Z podanego przepisu można również zrobić ciasteczka, takie jak na zdjęciu wyżej. Wystarczy powycinać foremkami, upiec i przełożyć dżemem. Górną część ciasteczek należy posmarować żółtkiem. Pieczemy ok 15min w 180stopniach.




A  na koniec moja piękna choinka rozświetlająca mi pokoje :)




Komentarze

Popularne posty