Muffinki z mąki kokosowej


Szybkie, łatwe, smaczne! Zapraszam na muffinki z mąki kokosowej! Dodatki do wyboru, do koloru,. osobiście robiłam je już z borówkami, morelami, z marcepanem i dżemem malinowym. Na zdjęciu wyżej świeże morele połączone z borówkami, borówki możecie użyć również mrożone. W planie mam zamiar zrobić z gorzką czekoladą i orzechami włoskimi, a może z bananem? :)
Muffinki zachowują długo świeżość, nie wysychają i nie rozpadają się. Jakiś czas temu jadąc do Polski, właśnie zrobiłam takie muffinki, zapakowałam w pudełko i do walizki, przetrwały podróż idealnie! Mąka kokosowa pochłania wilgoć po czym puchnie podobnie jak owsianka (?), trzeba wiedzieć ile dodać mokrych składników. Każda mąką zachowa się inaczej, osobiście testowałam mąki z dwóch różnych firm i robiąc te muffinki do jednych musiałam dodać całą szklankę wody więcej, gdyż ciasto było zbyt zbite. Ciasto ma przypominać delikatną piankę, troszkę jak na biszkopt, tylko bardziej ciężką. Jak będziecie je robić patrzcie dobrze, ile mąka pochłania wilgoci. Doszły mnie słuchy ostatnio, że moje wypieki nie są wystarczająco słodkie, tak nie są bardzo bardzo słodkie, ponieważ nie lubię bardzo słodkiego. Do każdego przepisu dopisuję, że możecie użyć więcej cukru, jeśli lubicie bardzo słodkie. Te muffinki nie są ekstremalnie słodkie, użyte są tylko 3-4 łyżki cukru na 12-15 sztuk muffinek standardowej wielkości. Możecie użyć więcej cukru, możecie również obsypać je cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem, dodać słodkie dodatki, jak na przykład dżem, marcepan, słodkie owoce świeże jak i suszone. Osobiście staram się używać jak najmniej cukru, jest bardzo nie zdrowy i uzależniający. Te muffinki jadło już sporo ludzi i nikt nie powiedział, że są mało słodkie, a specjalnie pytałam. Nie są mulące z toną cukru, są po prostu idealne, z wyczuwalną słodkością, ale nie przesadzoną. Idealne dla Pań dbających o talię :) Także proponuję zachować podane proporcje, ewentualnie dosłodzić czekoladą, na przykład gdy użyjecie samych borówek, które często są kwaskowate.

Przepis nie zawiera glutenu, mleka, kukurydzy i soi.




Składniki na 12-15 sztuk:
3 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru
3 łyżki zwykłego cukru lub 4 łyżki cukru kokosowego
1/3 szklanki oleju
1  1/2 szklanki mąki kokosowej
1 do 2 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce, marcepan, dżem, bakalie itp.

Biała jajek oddzielamy od żółtek, białka ubić na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier miksujemy do puszyste piany. Dodajemy budyń waniliowy i olej, miksujemy. Następnie mąkę i proszek do pieczenia. W tym czasie powstanie bardo zbita masa, dolewamy wody, pierwsze tylko 1 szklankę, następnie obserwujemy jak zachowuję się masa, dolewamy więcej gdy masa jest zbyt zbita, miksujemy. Dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy owoce lub inne dodatki, mieszamy, możecie zostawić troszkę owoców do dekoracji. Przekładamy do papilotek za pomocą dwóch łyżek. Pieczemy ok 30 min w 200 stopniach.





To porcja na muffinki z marcepanem i dżemem.
Ciasto ma być bez dodatków, następnie z marcepanu formujemy
takie małe kubeczki, napełniamy dżemem, przykrywamy resztą ciasta,
dekorujemy dżemem.





 Marcepan z dżemem malinowym

 Morela z borówkami

Borówka



Komentarze

Popularne posty