Mielone z mięsa wołowego, kartoffelstock, mizeria i buraczki
W niedziele jest zawsze więcej czasu na gotowanie :) my mamy tradycje, że zazwyczaj w niedziele na stole pojawia się domowy kebab, kebeb był u nas wczoraj :) dzisiaj mieliśmy ochotę na proste polskie danie, a więc zrobiłam mielone :), ziemniaki to szwajcarski przepis :) na moim talerzu było troszkę modyfikacji, tj. mielone bez bułki tartej, kartoffelstock bez masła i mleka, mizerii też nie jadłam, bo jest z jogurtem naturalnym. Zapraszam na prosty niedzielny obiad :)
*po wyeliminowaniu składników z gwiazdką, przepis na kotlety mielone, kartofelstock i buraczki, nie zawiera glutenu, mleka, soi i kukurydzy.
Kartoffelstock
ziemniaki
mleko*
masło*
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Ziemniaki obieramy, gotujemy. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy mleko, masło i przyprawy. Całość miksujemy do gładkiej masy.
Kotlety mielone
1kg mięsa wołowego mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól
pieprz
papryka słodka
bułka tarta*
Cebule i czosnek siekamy na drobno, dodajemy do mięsa, następnie jajka i przyprawy, całość dobrze wymieszać. Formować kotleciki wielkości dłoni, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na smalcu.
Buraczki
ugotowane buraczki
sól
pieprz
1/2 łyżeczka cukru
1,5 łyżki octu
3 łyżki oleju
2 łyżki chrzanu tartego
Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Odstawić do lodówki.
Mizeria
1 ogórek
jogurt naturalny
cebula
1/2 łyżki octu
sól
Ogórka obrać i pokroić na plasterki, cebulę pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z octem, przelać do ogórka i cebuli, doprawić solą do smaku.
Mój obiad, bez glutenu i mleka
Obiad męża







Komentarze