Bezglutenowy chleb gryczany




Widziałam tysiące różnych przepisów na chleby gryczane, ale wszystkie  przepisy wydawały mi się bardzo skomplikowane. Kupiłam nawet mąkę gryczaną...i...brak motywacji do upieczenia chleba :) mąka przeleżała jakieś 2 tygodnie w szufladzie, aż do ostatniej soboty. Wstałam, wypiłam kawusie i stwierdziłam, że pora wykorzystać ostatni zakup :) pomyślałam, że nie będzie to trudne, w końcu pracowałam kiedyś w piekarni. No więc, mąkę wsypałam do miski , siemię lniane dodałam, troszkę drożdży, cukru i soli, zalałam wszystko wodą, zmiksowałam...powstała mi papka z której myślałam, że już nic nie wyjdzie :) w pewnym momencie pomyślałam, że i tak mój wypiek wyląduje w koszu. Jakie było moje zdziwienie, gdy po jakieś 50min wyciągnęłam z piekarnika pyszny zwarty chlebuś...mięciutki, wilgotny w środku z chrupiącą skórą na zewnątrz.. najlepszy bezglutenowy chleb jaki do tej pory jadłam, nawet mój mąż stwierdził, że jest świetny :)


Przepis nie zawiera glutenu, mleka, kukurydzy i soi.






Składniki:
500g mąki gryczanej
600ml wody
20g suchych drożdży
6 łyżek siemienia lnianego + 1,5 łyżki do posypania
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
 keksówka 30x10
papier do pieczenia


Możecie dodać również słonecznik, pestki dyni, suszone owoce lub wszystko inne na co macie ochotę. Chleb na zdjęciu jest bez dodatków.



Wszystkie suche składniku umieszczamy w misce, dodajemy wodę, miksujemy specjalną końcówka do chleba. Konsystencja masy ma być dość zwarta, ale lejąca, jeżeli masa jest za ''twarda'' dolewamy troszkę wody. (Dodajemy nasiona: słonecznik, pestki dyni itd., wg uznania, mieszamy)
Masę chlebową umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy ziarenkami siemienia lnianego. Odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy ok 40-50 min (do suchego patyczka) w 200 stopniach.








Chleb świetnie trzyma się przez tydzień czasu, owinięty w materiałową ściereczkę, przechowywany w lodówce lub w pokojowej temperaturze. Niestety chleba nie można mrozić, po mrożeniu strasznie się rozpada. I jeszcze jedno bardzo ważne, nie trzymajcie chleba w reklamówce/woreczku, ponieważ zacznie pleśnieć.


Komentarze

Anonimowy pisze…
super prosty przepis!! pozdrawiam

Popularne posty