Szybki obiad z rybą



Ostatnio mieliśmy niezapowiedzianych gości i musiałam ugotować coś ''na już''. W zamrażalniku znalazłam filety z dorsza. W lodówce miałam ziemniaki i cebulę, fasolkę szparagową odmiany płaskiej, kapustę białą, a więc musiałam coś z tego wyczarować. Wiem, że już kiedyś wrzucałam przepis na sałatkę z kapusty i fasolki, ale te nowe sałatki różnią się sosem :) 
Ciekawi mnie z czym jadacie rybę panierowaną? Z cytryną? Jakimś sosem? W Szwajcarii rybę jada się z majonezem, mój mąż też tak je, uwierzcie mi, to na prawdę dobre połączenia :)

Przepis na ziemniaki z cebulką nie zawiera glutenu, nabiału, kukrydzy i soi. Panierkę i mąkę można zamienić na bezglutenową lub po prostu upiec lub usmażyć bez. W sałatkach można pominąć jogurt. Sałatki nie zawierają glutenu. Przepisy w całości nie zawierają kukrydzy i soi.


Ryba w panierce

Składniki:
1kg filetów z dorsza
mąka
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
sól
pieprz
cytryna

Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, opruszyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej. Nie pomijajcie mąki, ponieważ bez mąki odpada panierka. Na patelni rozgrzać olej, smażyć rybkę z obu stron na złoty kolor.  Rybę podawać z majonezem.


Ziemniaczki z cebulką

Przepis na ziemniaczki z cebulką był już na blogu, ten różni się tym, że zawiera więcej przypraw. 
Link do przepisu klasycznego TUTAJ
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1 łyzeczka papryki wędzonej słodkiej
1/2 łyżeczki kurkumy
pieprz

Ziemniaki robimy według przepisu. 5min przed zakonczeniem dodajemy posiekany czosnek i przyprawy.

Sałatka z fasolki szparagowej płaskiej nr 2


Składniki:
1/2kg fasolki szparagowej
2 cebule
przyprawa do mięsa obojętnie jakiego, u mnie przyprawa do steka (sól, papryka, suszona marchewka, cebula, por, kolendra, pieprz, ziele angielskie, chilli, oregano, suszony czosnek)

Sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1/2 szkl oleju rzepakowego
2 łyżki octu jabłkowgo
2 łyżki musztardy zwykłej
4 łyżki maggi w płynie


Fasolkę ugotować al'dente w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę. Ostudzoną fasolkę przełożyć do miski, dodać cebulę i 1 łyżkę przyprawy do mięsa. Z podanych składników zrobić sos, zalać fasolkę, dobrze wymieszać. Najlepiej schłodzić przed podaniem.
Sosu wyszła mi troszkę większa ilość, dlatego wykorzystałam go do sałatki z kapusty białej.


Sałatka z kapusty białej

Składniki:
1/2 kg kapusty białej
sól
pieprz

Sos do kapusty dodałam taki jak do fasolki, tylko zamiast przyprawy do mięsa, dodałam suszone zioła włoskie i dużo pieprzu.

Kapustę zetrzeć na specjalnej tarce, lub pokroić cienko nożem. Zasypać 1 łyżką soli, odstawić, aż puści soki (ok 15min). Doprawić porządną porcją pieprzu, najlepiej świeżo mielonego oraz ziołami. Wlać sos, wymieszać.




                                                                   Obiad męża :)


Mój obiad składał się z ziemniaków, ugotowanej fasolki i upieczonej ryby, normalnie bym ją usmażyła, ale  piekłam chleb i piekarnik był rozgrzany  :)


Pozdrowienia dla Artura !

Komentarze

Popularne posty